Hvordan i alle dager velger jeg seng?

Tiden er kommet for innkjøp av diverse babyutstyr, og neste på listen er babyseng. Hvordan velge? I dette blogginnlegget hjelper vi deg gjennom jungelen. 

Når du har valgt hvilken type babyseng du ønsker for din lille skatt, så klikk deg inn på kategorien seng på Babytesterne.no. Her kan du lese anmeldelser fra de virkelige ekspertene, nemlig andre foreldre og finne det merket som er best. Se HER.

Safety first!

Uansett hvilken babyseng du velger er det viktig å sette seg inn i hvordan du som forelder kan skape et trygt og sikkert sovemiljø for din baby. Les deg opp på siste anbefalinger fra myndighetene. Nederst i innlegget finner du også link til en brosjyre fra landsforbundet for uventet barnedød.

Etter at sengen er montert er det viktig å ta en avsjekk på følgende: Er sengen stabil og stødig? Ligger sengebunnen stødig og er den skikkelig festet? Slipper sengebunnen luft gjennom slik at det ikke blir for klamt? Er eventuelle hjul låsbare?

Hvor stor seng bør jeg kjøpe?

Det er lett å tenke at man skal kjøpe den største sprinkelsengen til babyen, så den kan brukes lenge. Men dessverre kan dette være en dårlig idé. Mange babyer trives best når det er lunt rundt dem. De er vant til å bo inne i magen hvor det både er mørkt og trangt. Å skape et miljø som føles lunt og trygt vil derfor kunne bidra til at babyen lettere finner roen den første tiden. Så hvor lang bør sengen være? Vi anbefaler at du velger en seng som er maks 86 cm lang til den første tiden. En baby på 3 måneder er ca. 62 cm lang, en på 6 måneder er ca. 68 cm lang, mens en baby på 9 måneder er ca. 74 cm lang.

Tips! Noen senger kan utvides når barnet blir større, slik at du slipper å kjøpe en ny seng når barnet har vokst ut av babysengen.

Hvilken type seng bør jeg velge?

Vi anbefaler altså en mindre seng den første tiden, og her er det mange ulike modeller å velge mellom:

Moseskurv er liten i størrelse og enkel å flytte rundt. Det er altså en flettet kurv. Med kurven får du kjøpt et stativ som gjør at kurven kommer opp på høyde med sengen din. Noen har også en «kalesj» som bidrar til å gjøre det lunt og fint for babyen. Noen moseskurver har dårlige madrasser, så sjekk kvaliteten på madrassen før du kjøper.

Sprinkelsenger har «gitter» og finnes i mange ulike størrelser. Vi anbefaler de minste typene sprinkelsengene for nyfødte babyer.  Flere av typene har en bunn som kan justeres i høyden. Jo dypere babysengen er, jo tyngre er det å løfte babyen opp – og det er spesielt tungvindt om natten. Det er derfor en fordel om madrassen på sengen kan justeres i flere høyder. Da kan barnet ligge «høyt» i sengen den første tiden. Når barnet kan snu seg eller sette seg opp selv, så justerer du madrassen ned så sengen blir dypere og gitteret høyere.

Bedside crib (seng med drop side) kan gjøre nettene enklere om du ser for deg at babyen skal sove i egen seng ved siden av sengen deres. Med en slik type seng kan du enkelt løsne sidepanelet slik at babysengen blir en forlengelse av din egen seng. Babyen ligger da på høyde med deg og må ikke løftes opp og ut av sengen. Babysenger med dropside finnes i ulike typer senger. Du får for eksempel sprinkelsenger med drop side. Husk å måle høyden på sengen din før du kjøper.

Vugge er nostalgisk for mange. Kanskje har dere en som har gått i arv? Noen foreldre har en vugge stående i stuen til dagsoving. Den blir for mange en del av interiøret og i tillegg tillater den at man kan roe babyen ved vugging.

Obs. Om dere har en familievugge som har gått i arv anbefales det at babyen får en ny madrass. Sjekk også at vuggen tilfredsstiller dagens sikkerhetskrav. Når barnet klarer å snu seg eller reise seg opp selv er tiden inne for å bytte ut vuggen med en seng.

Babynest kan ikke kalles en babyseng, men er topp som et supplement til babysengen om du ser for deg at babyen skal sove feks i lekegrinden på dagtid. Babynest har et tynt underlag og en myk opphøyet kant rundt. De velges ofte for å gjøre det lunere rundt barnet. Noen av nestene kan snurpes sammen for å justere størrelsen og gjøre det ekstra lunt.

Obs. Anbefalingen er å kun bruke babynest som en sove-/avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre. Det anbefales ikke å la babyer sove i babynest uten tilsyn. Dette fordi babyen kan snu seg og bli liggende med nese/munn nedi ringen som omkranser madrassen.

Bildet er lånt av @Stokke

Hvor mange senger trenger jeg? 

Mange ønsker en babyseng til soving på kvelden og en til soving på dagen. Men strengt talt trenger du bare en seng til den første tiden. Det mest praktiske er da en seng som du enkelt kan flytte på, slik at babyen kan sove på soverommet ditt (eller sitt eget) på kvelden og andre steder der dere bor, som i stuen på dagtid. Noen søvneksperter anbefaler at babyen sover i rom med litt lyd og lys på dagtid, men at om natten er det mørkt og stille. Andre ser det annerledes. Uansett kan det være fint å tilrettelegge for at barnet kan sove i nærheten av deg og der du er i begynnelsen.

Trygg soveplass for barnet

HER kan du lese en liten brosjyre som gir råd om hvordan spedbarn kan sove trygt og godt både i egen seng og sammen med foreldrene (samsoving).

 

Legg igjen en kommentar