Ut på tur, aldri sur. Litt tips til bilturen.

Ut på biltur med små barn i sommer? I dette innlegget har vi samlet lure og trygge tips.

Enten familien er verdensvante globetrottere, eller dere er førstegangs reisende småbarnsforeldre, vil planlegging, smarte produkter og praktiske løsninger gjøre reisen og ferien enda bedre. Hvordan imøtekommer vi barnas behov på ferie? Og hvordan tar vi hensyn til deres behov på selve reisen? I denne artikkelen gir Ragnhild Grindheim, daglig leder i nettbutikken BarnOmbord, gode råd og tips til smarte valg.

Bilde er lånt av Britax

Hvor går ferden? 

Hva man bør legge i bagasjen avhenger naturlig nok av barnas alder, hvor lenge en skal være borte, reisemåte, reisemål og formål med reisen (hvilke aktiviteter en eventuelt skal være med på). Skal en feriere i Norge/Norden er pakketipsene naturlig nok ikke de samme som de du får for reisen til eksempelvis sydlige strøk. Svært mange småbarnsforeldre ferierer i Norge med bil som transportmiddel. Vi har derfor rettet denne artikkelen til denne foreldregruppene.

Bilferie

Bilferie med små barn kan absolutt være en hyggelig opplevelse for alle dersom en tar hensyn til barnas behov. Legg opp til korte etapper av gangen. Let etter interessante aktiviteter underveis og tilrettelegg for komfort i bilen. De fleste biler i dag har aircondition. Allikevel kan det bli ubehagelig og varmt for de små når solen skinner inn igjennom bilvinduet. Solskjerming og solbriller er derfor viktig å huske på til barna. Barna vil også lett bli svette sittende i en kompakt bilstol. Her finnes det smarte sitteunderlag, – tilpasset bilstolen. Disse sørger for en bedre luftsirkulasjon under barnet, – og således bedre sittekomfort for den lille. AeroMoov air-layer et ett eksempel på dette. Små barn i vekst skal ikke sitte for lenge av gangen. Legg opp til små stopp og ben/rygg-strekk for de små, – spesielt hvis dere reiser med baby.

God mat og drikke er viktig å ha med. Fulle måltider er det gjerne enklest å ta i forbindelse med lengre stopp. Tursnacks kan med fordel has med i små beholdere i bilen. Variert og gjerne sunt. Posjonèr ut beholdere med for eksempel mais, rosiner, oppskåret frukt, kjeks og puffet hvete. Og for all del – litt godis innimellom til den som vil det. Sølefrie kopper og flasker er her en suksess om man er opptatt av å unngå søl i bilsetene. Søppelposer og eventuelt en ministøvsuger er kjekt å ta med for en renere reiseopplevelse.

Om barna vil sove underveis er det absolutt lurt å ha en god nakkestøtte tilpasset barnas størrelse. Disse finnes i ulike prisvarianter, former og farger i mange butikker. Lydbøker, iPad, tegnesaker, enkle leker og annen reiseunderholdning er veldig greit på lange turer. Last ned barnas yndlingsfilmer og apper med morsomme iPad-spill. Bilbingo – moro for mange aldersgrupper!

Bilde er lånt av Britax

Ha badetøy og håndklær lett tilgjengelig bak i bilen dersom behovet for et forfriskende bad underveis skulle dukke opp. En oppkvikkende opplevelse, – selv for de minste. Pakk også ferdige skift (og bleier) i «posjonspakninger» og ha disse lett tilgjengelig,  så slipper dere å ommøblere i bagasjen dersom minsten trenger ren bleie, eller minsten har sølt klissete saftis over hele seg. Og ikke minst: Ha våtservietter lett tilgjengelig! Oppsummert ser vi at «smarte produkter for bilferien» stort sett begynner med

 • Solskjerm
 • Solbriller til store og små
 • Sitteunderlag for bilstolen
 • TurSnacks
 • Sølefrie kopper/flasker*
 • Søppelpose
 • MiniStøvSuger
 • Badetøy/håndklær
 • Porsjonspakninger med skift
 • Stellematte + bleier (om barnet bruker det)
 • VåtServietter
 • iPad, lydbok*

*Obs. Ikke ha løse gjenstander i bilen. En test som NAF har gjennomført viser at en termos som veier 1,5 kilo vil veie 45 kilo når den blir kastet frem ved en bråbrems i 50 km/t. Sørg derfor for å ikke ha noen løse gjenstander i bilen.Ved bruk av iPad el. bør denne festes etter anbefalte regler. Les mer her.

Ønsker du å lese flere tips om produkter spesielt tilpasset barn/foreldre på reise, kan vi trygt anbefale et besøk til BarnOmbord.

One thought on “Ut på tur, aldri sur. Litt tips til bilturen.

Legg igjen en kommentar