Tips og triks når du skal kjøpe barnevogn

Det er blitt en stor jungel av barnevogner! I dette innlegget hjelper Siri Jeanette fra barnevognhobby.no deg gjennom jungelen og presenterer sine favoritter. Det kommer hele tiden nye merker og modeller på markedet, sier hun og det er jammen ikke lett å få oversikt. Men det har heldigvis Siri Jeanette, så vi har spurt om hun kunne tenke seg å skrive litt om denne jungelen av barnevogner, for å gjøre gode valg enklere for deg. Skal du kjøpe barnevogn for første, andre eller kanskje tredje gang? Da er dette innlegget som skapt for deg.

Du kan lese hva andre foreldre synes om barnevognene på markedet og hvilke de rangerer som best HER.

«Jeg er det man kaller en barnevogn-nerd, jeg synes det er supergøy å teste ut funksjoner og kvaliteter til ulike vogner. Jeg tester vognene ute i bruk med barn oppi. Hvordan er barnevognen å sitte i, sove i, spise i? Får barnet sol i øynene? Har vognen matbrett? Bøyle? Som du nok allerede vet er det mange valg der ute og mye å sette seg inn i.  I dette innlegget vil jeg gjøre det litt lettere for deg å få oversikt over alle valgene og hva du bør tenke på når du skal kjøpe barnevogn.

Det første tipset mitt er å ha som mål å finne den beste barnevognen akkurat for deg; ikke kjøp den vogna venninna, søsteren eller kollegaen har. Og ikke kjøp den mest populære vognen de anbefaler i butikken, fordi den er så fin og hun sier den er supergod å trille. For det finnes nemlig en barnevogn for et hvert behov, og sannsynligheten er stor for at du har ulike krav og ønsker enn venninnen din. Dette innlegget skal gjøre det lettere for deg å finne ut av hva DU ønsker i en vogn.

Hvilke valg står du egentlig ovenfor?

 • Vendbar sittedel så babyen kan se deg?
 • Dekkende kalesje så solen ikke titter inn og det blir mørkt og lunt?
 • Så liten og lett som mulig?
 • Stor kurv med plass til alle matvarene?
 • Enkel å legge sammen? Viktig for deg som ofte bruker bilen.
 • Liten sammenlagt så den får plass i bilen?
 • Er vognbagen lett å bære med seg? Spesielt viktig om du bor i leilighet.
 • God demping og store forhjul? Viktig om vognen skal trilles i ulendt terreng
 • Lufthjul eller skum (ecco) hjul? Hjul med luft er gjerne noe lettere å trille, og det kan gi en bedre demping, mens skumhjul er punkteringsfrie.
 • Ergonomisk eller flat sittedel? Se under.

Dette er bare noen, men de viktigste faktorene når du skal kjøpe barnevogn. Tenk godt igjennom dette – og hvor viktig disse faktorene er for deg og ditt bruk før du velger den vognen som svarer best til disse ønskene.

Ergonomisk eller flat sittedel?

Når babyen er rundt 6 måneder og kan sitte selv byttes vognbagen ut med sittedel. Jeg får mye spørsmål om barnevognen bør ha en sittedel som er ergonomisk eller flat.

Men først, hva er egentlig forskjellen? Alle sittedeler kan justeres i ulike posisjoner. Skal babyen sove kan sittedelen justeres så barnet kan ligge. I en vogn med flat sittedel så justerer du kun ryggen når barnet skal ligge. Mens, med en ergonomisk sittedel vipper du opp og ned hele sittedelen (ikke bare ryggen).

Babyjogger City Elite har en flat sittedel, hvor du kan legge selve ryggen ned så den blir helt flat. Det som er fint med akkurat denne vognen er at ryggen blir justert av en stropp slik at du kan velge akkurat den helningen du vil på ryggen. Om ditt barn liker å ha en liten helling, eller om barnet et forkjølet og tett i nesen så kan du justere ryggen så den ligger i en liten oppover stilling. Disse vognene blir også ofte litt dypere og lunere, i tillegg til at sittedelen ofte er større. Trenger du en vogn til soving i barnehagen kan en romslig vogn, med en flat sittedel være noe du bør vurdere.

 

Her ser du to Emmaljunga NXT modeller, begge heter NXT90 men den ene har en F bak 90 som betyr: FLAT, den andre har en sittedel som er ergonomisk. Jeg har tegnet en enkel strek så dere ser hvordan sittedelen er laget. Vognen med den rette streken er altså flat, mens den andre er ergonomisk.

Når barna skal bytte fra vognbag til sittedel er anbefalingen at barna skal kunne sette seg opp selv. Allikevel er det mange barn som ikke er så veldig stødige og stabile enda. Noen sklir litt ned eller sitter litt som en sekk i den flate sittedelen. Da vil den ergonomiske sittedelen gi dem bedre støtte. Med mine barn har jeg måtte gå og rette litt på de etter en stund i vognen.

Noen babyer sliter med reflux og av den grunn flytter foreldrene babyen over i sittedelen tidligere enn 6 måneder. Anbefalingen her er definitivt å velge en ergonomisk sittedel. Det har gitt mange babyer og deres mammaer og pappaer en bedre hverdag.

Mine favorittvogner med ergonomisk sittedel er:

 • Stokke Trailz
 • Bugaboo Fox
 • Babyjogger City Premier
 • UPPAbaby Vista

Og mine favorittvogner med flat sittedel:

 • Britax Go Big 2
 • Babyjogger City Elite
 • Cybex Priam med deluxe sittedel
 • Thule urban glide 2

Disse favorittene gir et godt utgangspunkt for å finne vognen for deg. Velg først om du ønsker en barnevogn med ergonomisk eller flat sittedel for så å sjekke ut vognene og evaluere de etter kriteriene dine fra listen over.

 

Masse lykke til i jakten!

 

Siri Jeanette driver bloggen barnevognhobby. Hun er over gjennomsnittet interessert i barnevogner og har testet utallige vogner. Du kan følge Siri Jeanette på instagram her.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar