Stor test av babystoler 2020!

Vi har testet babystoler! En høystol som gjør det mulig for barnet å sitte til bords, sammen med resten av familien.

Det er to år siden vi testet babystoler sist, så nå var det på tide å oppdatere testen med nykommerne i markedet. I denne testen har vi inkludert en nykommer og en gammel slager. Det er tett om plassene i år også, men det var allikevel ikke vanskelig å kåre vinneren!

Vil du lese hva andre foreldre synes om alternativene på markedet så finner du anmeldelser av høystoler HER, skrevet av foreldre for foreldre.

Slik har vi testet

Stokke clikk åpningsbilde
Bildet er lånt av Stokke

Babystolene er testet hjemme hos testfamilien med baby på 10 – 12 måneder. Alle høystolene er testet til hverdagsbruk hvorav teststolene har vært brukt ved kjøkkenbordet over en periode på flere uker.

Følgende testkriterier ligger til grunn for rangering av stolene:

 • Opplevd kvalitet
 • Enkel å justere etter barnets alder
 • Høyde og opplevd komfort for barnet
 • Ekstrautstyr som brett og seler, eller andre smarte løsninger
 • Pris

Obs. Det anbefales ikke at babyer sitter i en stol før de kan sette seg opp selv. Men, noen av stolene i testen har ekstrautstyr som gjør at de kan brukes fra babyen er nyfødt. Dette har trukket mye opp. Babyer begynner med føde rundt 4-6 måneder og da er det mange barn som ikke har satt seg opp selv. At høystolen da kan brukes også for de aller minste opplever vi som veldig smart, enkelt og kostnadsbesparende.

Hvilken babystol er best i test?

 Stokke Tripp Trapp – TESTVINNER 2020

Testscore 9 av 10

 • Pluss: Kan justeres etter alder, god kvalitet, fint spisebrett, smart ekstrautstyr.
 • Minus: Høy pris med ekstrautstyr og noe vanskelig å rengjøre.
 • Veiledende pris: 1 899,- (uten ekstrautstyr, (eik natur koster 2399,-)

Lysbilde1

Stokke Tripp Trapp er blant mange definert som klassikeren innen høystoler. Stolen har eksistert med samme design i snart 50 år! Og mange av oss har selv brukt stolen da vi var små, men det er ikke hvordan den ikoniske tripp trapp’en er alene som er grunnen til at denne stolen har vunnet testen.

Det vi liker aller best med Stokke TrippTrapp er at stolen har ekstrautstyr som gjør at stolen «vokser med barnet», og de ulike løsningene er ergonomisk utviklet. Fra nyfødt kan du montere på nyfødtsetet som er egnet til babyer opp til 9 kg. Når babyen skal begynne å spise fast føde er han eller hun ofte for liten til å sitte selv, da er det genialt at babyen kan «sitte selv» til bords med familien. Deretter, og når babyen kan sitte selv (fra ca. 6 mnd), kan du bytte til babysetet og om du ønsker også brett, sele og pute. Når barnet så vokser ut av det, er det enkelt å ta av. Deretter justeres stolen ettersom barnet vokser ved å flytte sitteplaten og fotstøtten. Dessverre er det en dyr affære om du skal ha stolen med alt ekstrautstyret, men når dette er den eneste stolen du trenger til barnet ditt i mange år fremover, er det kanskje ikke så ille allikevel?

Det er noen elementer som gjør at stolen ikke får full pott. Primært at stolen er vanskelig å rengjøre. Havregrøt og diverse fester seg i de ulike sporene og er vanskelig å få av. Den kan heller ikke klappes sammen, og det tar litt tid å montere/demontere stolen; men heldigvis så gjøres det bare en gang,

Konklusjon: Det er lett å forstå hvorfor Stokke Tripp Trapp har holdt seg populær over så lang tid. Det er rett slett genialt at stolen vokser med barnet, slik at du kun trenger en stol fra barnet er født til han eller hun kan sitte i voksenstol.

Stokke® Clikk™ høystol

Testscore 7.5 av 10

 • Pluss: Høy kvalitet, fin sittestilling, enkel å rengjøre, kan enkelt pakkes sammen
 • Minus: Skråben som tar mye plass, kan kun brukes fra ca. 6 mnd til 3 år.
 • Veiledende pris: 1 899,-

Stokke clickStokke Clikk ble lansert i 2019. Høystolen oppleves å ha god kvalitet, og designet er veldig fint. Barnet sitter svært godt i stolen og liker å sitte der. Vi opplever at denne stolen har en spesielt god sittestilling sammenlignet med andre babystoler. Det følger med både brett og seler. Selene er enkle å bruke og kan løsnes for rengjøring.

Stolen er til barn fra 6 måneder til 3 år. Denne stolen er altså ikke designet for å vokse med barnet, men fotbrettet kan snus for å passe til lengre barn. Den er også enkel å frakte med seg. Fotbrettet løsnes og bena klikkes lett av setet. Det følger imidlertid ikke med oppbevaringsbag til den. Med sine 3,75 kg er den enkel å bære, selvom den fortsatt tar en del plass når den er «sammenlagt». Stolen tar også en del plass i rommet på grunn av den skrå stillingen på bena. Er det litt trangt på kjøkkenet er det lett å snuble i bena på samme måte som på andre babystoler med skråben i testen -det trekker ned. Stolen er enkel å rengjøre og bordplaten kan enkelt løsnes og tas i maskinen. Sitteputen kan kjøpes utenom.

Kaos Klapp Høystol

 • Pluss: Stilig design, god opplevd kvalitet, kan klappes sammen, god sittekomfort
 • Minus: Svært høy pris, ikke matbrett, ikke pute, ikke seler, kan ikke justeres manuelt etter barnets alder
 • Veiledende pris: 2 399,- (pris uten ekstrautstyr per 01.10.20, eik natur koster 2 699,-)

Kaos Klapp brukes fra 6-8 måneder (når barnet kan sitte selv og med sikkerhetsbøylen som kjøpes separat). Stolen kan brukes til barnet er 7-8 år. Babyen ser ut til å sitte svært godt og trygt i stolen. Den har avrundede kanter og passe høyde på bøyle.

Babystolen kommer ferdig montert, og babybøylen, som er ekstrautstyr, monteres enkelt i et eget spor i ryggen. Utover det får du ikke kjøpt  ekstrautstyr som gjør at stolen kan brukes for mindre barn. Det finnes heller ikke matbrett til denne stolen . Ettersom stolen er dyp føler vi at babyen sitter trygt og godt, men om du har en utbryter er ikke dette et godt valg da stolen ikke har seler. Stolen har trappetrinn i ulike høyder som barnet kan vokse i, men de kan ikke justeres utover slik trinnene er plassert.

Kaos Klapp er den dyreste stolen i testen og vi synes dette blir dyrt spesielt når man tar i betraktning at du trenger en annen type babystol til barnet frem til han eller hun kan sitte selv. Det trekker derfor ned.

Stolen kan klappes sammen uten å måtte løsne på noen deler eller demontere den på annen måte. Dette gir et fint ekstra pluss ettersom mange  småbarnsfamilier har nok av ting som tar plass i hjemmet. Stolen er relativt liten og nett, selv når den ikke er klappet sammen.

Cybex Lemo Høystol

 • Pluss: Høy opplevd kvalitet, solide deler, har ekstra utstyr så stolen kan brukes lenge
 • Minus: Tung, sprekk langs spisebrett som gjør rengjøring vanskelig, dyrt ekstra utstyr
 • Veiledende pris: 1 449,-

Det første som slår oss er at Cybex Lemo er en solid babystol da den er tung. Hovedmaterialet i denne stolen er metall, i stedet for tre – som de fleste andre har. Sitteplaten og benstøtten kan enkelt justeres med en liten hendel på undersiden. Stolen er tung noe som gjør at den står solid og stødig om man har barn som herjer. Det er også montert små hjul under de bakre bena, slik at det er mulig å rulle den på gulvet. Disse er på et vis plassert litt bakpå, slik at den ikke står på hjulene når den står normalt.

Babysete, puter og spisebrett kommer som separat tilleggsutstyr, men er ganske dyrt å kjøpe. Monteringen av babysetet er ganske «tight», så det å få det løsnet igjen etter montering er ikke helt enkelt. Det tok noen minutter og en del irritasjon. Det som trekker mest ned er at spisebrettet har en sprekk som er vanskelig å vaske ren og som blir irriterende i det daglige. 

Det er mulig å montere Cybex sin egen vippestol på høystolen, slik at den kan brukes helt fra nyfødt. I babysetet, som er anbefalt fra 6 mnd., er det montert seler slik at man kan feste  babyen. Disse selene kan enkelt fjernes dersom man ikke ønsker å bruke dem.

Yngri Rollo Høystol

Testscore 6 av 10

 • Pluss: Kan brukes som lav babystol, enkel å rengjøre, har sele og matbrett, rimelig pris
 • Minus: Kan ikke justeres etter barnets alder, litt billig følelse
 • Veiledende pris: 399,-

Yngri Rollo er Barnas Hus eget merke. Den er laget av glatt plastikk og kommer så og si ferdig montert der stolben enkelt klikkes på plass. Babystolen har kun bøylesete, kommer med seler og har en maksbelastning på 15 kg. Den passer dermed fra babyen kan sitte selv til de er et par år. Fotstøtten kan justeres i to posisjoner, men utover det kan ikke stolen tilpasses spesifikt etter barnets alder.

Testbabyen ser ut til å sitte behagelig. Det følger med matbrett på Yngri sine babystoler, samt et deksel å legge på matbrettet for enkel rengjøring. Topp at dette kan vaskes i maskin. En annen positiv ting er at beina på stolen kan taes av slik av det blir en lav stol. Dette kan være fint hvis man skal sitte rundt en salongbord eller andre plasser det passer med en lavere stol. Stolen tar ikke så stor plass generelt. Og man kan ta den med på tur, da den tar liten plass i bilen. Stolen fungerer helt greit i hverdagen, men vi synes ikke den er optimal som hovedstol, men den kan være den perfekte ekstrastol eller en stol som står hos besteforeldre eller på hytta.

Ikea Antilop høystol

Testscore 6 av 10

 • Pluss: Svært god pris, bena kan enkelt tas av, den har sele og matbrett
 • Minus: Mangler fotstøtte, kan ikke justeres etter barnets alder, billig følelse
 • Veiledende pris: 179,-

Ikea høystol

Ikea Antilop er den rimeligste babystolen i testen, den er rett og slett overraskende billig. Den er laget av glatt plastikk og kommer så og si ferdig montert der stolben enkelt klikkes på plass. Seler følger med, det samme gjør matbrettet, som forøvrig relativt komplisert å få festet for den uerfarne Antilope brukeren.  Ikea Antilop babystoler er ment for barn som kan sitte selv og opp til 3 år eller en maksvekt på 15 kg. Den vokser dermed ikke med barnet.

Testbabyen ser ut til å sitte fint i stolen, men vi skulle gjerne hatt en fotstøtte til bena som dingler i luften. Fint at stolbena kan tas av så den er enkel å transportere. Stolen fungerer til sitt bruk, men vi ville nok allikevel ikke hatt den som hovedstol. Da ønsker vi oss en mer solid stol av høyere kvalitet. Når det er sagt, er dette en fin ekstrastol som egner seg godt hos besteforeldre eller på hytta.

Babydan Danstolen Høystol

Testscore 5 av 10

 • Pluss: Kan justeres etter alder, relativt god pris
 • Minus: Ikke matbrett, komplisert sele, tungvindt å justere for alder
 • Veiledende pris: 999,-

Dette er en høystol som minner om Stokke Tripp Trapp, men alt er noe dårligere gjennomført både med tanke på design og funksjonalitet.

Stolen kommer med bøyle for bruk fra ca. 6 måneder til 2 år. I tillegg er det montert seler for å sikre de minste. Disse selene var ikke så greie å forstå, og virket litt rotete. Når barnet blir større kan bøylen fjernes – og ved å flytte på sitteplate og fotstøtte, oppgis det at denne stolen kan brukes opp til skolealder. Babystolen har mange hull på utsiden av stolen for innstilling av sitteplate/benstøtte. Denne justeringen er allikevel noe tungvint da alle skruer på sidene må ut for å flytte på platene. Puter til stolen kan kjøpes separat, disse hadde vi ikke tilgjengelig i testen. Det finnes ikke noe bord til stolen som vi synes er negativt. Stolen har en god pris og fungerer ellers fint.

IKEA Blåmes Høystol

Testscore 5 av 10

 • Pluss: Fint spisebrett som er enkelt å rengjøre, stilig design, god kvalitet, lav pris.
 • Minus: Lav opplevd komfort, tar stor plass.
 • Veiledende pris: 599,-

IKEA Blåmes er en ganske stilig babystol fra IKEA, i solid konstruksjon i treverk. Oppgitt aldersspenn for denne stolen er fra babyen kan sitte selv og til barnet er 3 år (15 kg).

Den oppleves som noe for romslig for en baby på 10 måneder og passer nok bedre til større barn. Vi måtte legge en egen pute i bunn av stolen for uten ryggpute blir stolen hard mot bakhode til babyen, ettersom stolen er høy i ryggen.

Positivt med justerbare seler slik at man kan sikre de minste. Stolen har også et medfølgende stort rundt spisebrett, som er enkelt å rengjøre for det er ingen kriker og kroker. Stolen er ganske stor og tung, og tar en del plass. Den kan ikke klappes sammen. Vi synes heller ikke at babyen ser ut til å sitte spesielt behagelig, med en skrå treplate som rygg. Sumsummarum opplever vi at stolen ikke leverer opp til forventningene vi har til en høystol.

Legg igjen en kommentar