Nattpose med sele, galskap eller genialt?

Sovepose med sele er omdiskutert og kanskje til og med litt tabu? Men sele brukt på riktig måte kan være redningen for mange.

babyDan nattpose

Sovepose med sele er omdiskutert og kanskje til og med litt tabu? Mange er skeptiske og negative og tenker at det er sprøtt å sele fast barnet i sengen. Men sele brukt på riktig måte kan være redningen for barn som har vanskelig for å finne roen. Et eksempel er lille E. Hun var 9 måneder da mammaen hennes holdt på å gå fra vettet. Lille E var ekstremt nysgjerrig og slet med å finne roen når hun skulle sove. Broren hennes var like nysgjerrig da han var liten, men til gjengjeld veldig flink til å finne roen selv. Lille E derimot titte på alt som kunne tittes på. Til hun ble fullstendig utslitt og overtrøtt. Det gikk så langt at foreldrene hennes måtte bytte vogn for å få det rolig nok rundt henne når hun skulle sove ute. Inne slet de fremdeles. Hun spratt opp så snart hun lå i sengen og kavet rundt i timevis til hun ble så overtrøtt at hun segnet sammen. Slitsomt for både henne og foreldrene hennes. Og heller ikke den beste starten på en god og lang natts søvn. I tillegg førte den trøblete innsovningen til at hun sov urolig og våknet mye gjennom natten.

 

I vognen hadde hun sin egen rutine som fungerte fint. Hun pratet litt, koste litt med bamse også etter noen minutter så var hun borte i drømmeland. Med vognens seler på og smukken på plass sov hun både 1 og 2 og 3 timer i vognen og våknet uthvilt og glad.

 

Til slutt fikk de utslitte foreldrene Sove Karin på besøk. Blant mange gode tips anbefalte hun dem å prøve nattpose med sele for å hjelpe lille E å finne roen lettere. Foreldrene var skeptiske. Skulle de sele henne fast i sengen? Det satt langt inne, men til slutt bestemte de seg for å prøve. En nattpose med sele fungerer slik at selen er festet til nattposen. Det betyr at barnets kropp er fritt inni posen og at barnet kan bevege seg over på sidene, men ikke så lett snu seg over på magen eller sette seg opp- selv om det går med skikkelig innsats.

 

Foreldrene til lille E dro til butikken, fremdeles med litt ubehag i magen. De brukte derfor god tid og stilte de ansatte i babybutikken hundre spørsmål før de bestemte seg. De kjøpte en nattpose med seler fra Babydan (link til produkt med anmeldelser).

 

Det virket! Nesten som magi! Første kveld med nattpose og sele sovnet lille E på 7 minutter! Fra et gjennomsnitt på 120 minutter til 7 minutter! Ingen gråt, bare søvn.

 

Når lille E hadde sovnet løsnet foreldrene selen slik at hun sov uten sele om natten. Det er fult mulig å ha på selen gjennom natten, men for lille E var det kun innsovningen som var trøblete. Etter 4 måneder hadde lille E lært seg at når man ble lagt i sengen så var det ikke mer lek og moro og hun klarte således å sovne selv. I dag bruker hun ikke lenger sele for å finne roen og legger seg glad og fornøyd ned i sengen hver kveld.

 

Riktig utstyr kan forandre livet til det bedre for mange småbarnsforeldre. Bruk tid, lær av andre foreldres erfaringer, les anmeldelser og prøv deg frem. Nattpose, også uten sele, er for øvrig et godt tips til alle barn. Du unngår at dynen kommer over hodet til barnet om natten eller at barnet sparker den av seg og blir kald. Mange mener også at det gir en trygghetsfølelse for barnet. Når barnet blir litt eldre unngår du i tillegg at de får til å kaste benet over sengekanten for å komme seg ut av sengen selv.

 

Les anmeldelser av nattposer med og uten sele her.

 

Pst: En viktig ting om du går for pose med sele. Husk å ha en saks liggende i nærheten (men trygt borte fra små fingre) på barnerommet. For om det skulle bli brann kan det være vanskelig å få løs barnet i panikken som kan oppstå.

 

 

Blogginnleggene på Babytesterne.no er ment som tips og råd. Alle barn er forskjellige, og du vet best hva som passer for ditt barn.

One thought on “Nattpose med sele, galskap eller genialt?

Legg igjen en kommentar