Hva er egentlig en kombivogn; og trenger du mer enn en vogn?

Du er gravid for første gang, og tiden er kommet for å kjøpe vogn. Dette innlegget skal gjøre det lettere for deg å få en god oversikt. Det kan virke særdeles forvirrende og kaotisk når man skal kjøpe vogn første gang. I dette innlegget gir vi deg en god oversikt over hva som finnes.

En guide til de ulike vogntypene

Kombivogn

Den første vognen man som foreldre kjøper er en kombivogn. En kombivogn har både en vognbag og en sittedel. Vognbagen bruker du til barnet kan sette seg opp selv (ca 6. måneder). Når barnet kan sette seg opp selv, bytter du til sittedelen. Sittedelen er enten ergonomisk eller flat (les om forskjellene på dette og kriteriene for valg av kombivogn i innlegget HER). Sittedelen kan justeres i ulike vinkler. Noen sittedeler kan også vendes slik at barnet kan sitte vendt mot deg, eller ut mot verden. Fordi vognbagen er konstruert slik at babyen ser deg, er det mange foreldre som foretrekker sittedeler hvor barnet også kan sitte vendt mot deg, så overgangen ikke blir så stor.

 

Søskenvogn og tvillingvogn

Felles for disse er at det er plass til to barn. En søskenvogn er en kombivogn der du kan feste både en sittedel og en liggedel, slik at både den lille og den store kan sitte i samme vogn. Barna sitter enten i bredden, eller i lengden (hvorav den ene sitter litt høyere opp enn den andre, se bilde). Tvillingvognen har samme egenskaper, men her vil du kunne ha to vognbager og to sittedeler samtidig.

Joggevogn

En joggevogn er beregnet på joggeturer. Mange barn liker å sitte i vognen, og en joggevogn gir derav god mulighet til en treningsøkt for mor eller far, samtidig som barnet trilles. Noen standard kombivogner har mulighet for å kjøpe et jogge-understell slik at du kan bruke samme sittedel.

Men, om du vurderer en sykkelvogn så  er disse ofte mulig å bruke som joggevogn – og derav trenger du ikke begge deler (se under).

Sykkelvogn

En sykkelvogn kan festes på sykkelen. Disse får du enten som singel eller dobbel (til to barn). Mange av sykkelvognene du får kjøpt i dag, kan enkelt forandres til en «vanlig vogn», joggevogn eller til bruk med ski. Mange kjøper gjerne en sykkelvogn som også kan brukes som gåvogn. De velger da en dobbelvogn og bruker så sykkelvognen som «gå vogn» ved levering av to barn i barnehagen. Veldig lurt, så slipper man å investere i både en sykkelvogn og en dobbeltvogn.

Reisevogn 

Felles for reisevognene er at de blir små sammenlagt, har små hjul både foran og bak og er lette å bære med seg. Noen blir faktisk så små at du kan få de med inn på flyet og legge de i hattehyllen (altså at du slipper å sende de). Det er veldig praktisk når man skal ut å fly. De fleste foreldre som reiser med barn kjøper en reisevogn og opplever at disse også er veldig praktiske i butikken, på kjøpesentre eller til korte turer. De skrangler ofte på brostein ol. pga de små hjulene, så de er ikke optimale til lange turer eller i skog og mark.

PS. Vi har testet de bestselgende reisevognene på markedet. Du kan lese hele testen HER og hvilken som ble best i test. 

Paraplytrille

Disse vognene har også små hjul og er lette å bære med seg. De har fått navnet sitt da man klapper de sammen som en paraply.

Vogn til soving i barnehagen

I mange barnehager sover barna i egen vogn. Du står da ovenfor to valg, kanskje tre. 1. Kjøpe en annen vogn du kan transportere barnet frem og tilbake til barnehagen med, feks en sykkelvogn (se over), slik at du kan bruke kombivognen med sittedel til soving i barnehagen. 2. Kjøpe en egen vogn til soving i barnehagen. 3. Bruke samme vogn til transport og soving (om dette fungerer i barnehagen).

Dersom du skal kjøpe en egen vogn til soving i barnehagen, trenger du en vogn med en god sittedel som kan legges helt flat. Mange barn sover lunsj til de er 3 år, og trenger da en vogn som både er bred nok og lang nok. De beste vognene til soving i barnehagen er på generelt grunnlag de som har en «flat» sittedel (Du kan lese om forskjellene på flat og ergonomisk sittedel HER) Barnevognene med en flat sittedel er ofte større, lunere  og dypere og derfor bedre å sove i for et større barn.

Så hvor mange barnevogner trenger du?

Strengt talt trenger du bare en. Men, mange foreldre ender opp med 2 barnevogner eller flere. På generelt grunnlag kan det være svært praktisk med en kombivogn og en reisevogn (en trille).

Om du har, eller skal ha to eller flere barn, er en dobbel sykkelvogn veldig praktisk. De er perfekte til transport av to barn frem og tilbake til barnehagen eller til butikken, og kan brukes både til sykkelen, jogging eller ski.

 

Når du har valgt type vogn, er neste steg å velge merket. Klikk deg inn HER og les anmeldelser av de ulike vognene fra de virkelige ekspertene, nemlig andre foreldre.

Legg igjen en kommentar