Vi har kåret de beste vippestolene

En vippestol er en gave til foreldre med små barn. Vi har testet bestselgerne på markedet og kåret best i test. 

Bildet er lånt av Babybjörn

Vi mener en vippestol er et must når man får baby. Alternativene man har til rådighet i starten er enten bæring, eller at babyen ligger på gulvet. Begge deler er helt supert det, men noen ganger (feks når man skal dusje) så er det topp med et trygt sted der babyen kan sitte. Vippestolen gjør at babyen kan følge med på hva som skjer før den selv kan sitte oppreist og at han eller hun sitter fastspent.

Vi har testet åtte vippestoler, som alle selges på det norske markedet. Vippestolene går verken på strøm eller batteri. Her er det babyen som står for vippingen. Vippestolene er testet i vanlige hverdagssituasjoner av baby på 5 måneder, og etter følgende testkriterier:

 • Er det lett/ vanskelig å få i gang vippen for barnet?
 • Kan den legges sammen?
 • Variasjon av sittestillinger
 • Er det lett å justere sitteposisjon?
 • Er trekket vaskbart? Og hvor vanskelig er det å løsne/ feste i så fall?
 • Kan man feste leker?
 • Pris?
 • Andre ulemper/ fordeler?

Det finnes flere typer vippestoler på markedet til ulik pris. Konklusjonen er at noen av de rett og slett ikke bare er veldig billige men også av dårlig kvalitet. Vårt tips er å investere i en god vippestol til barnet ditt – og vi anbefaler da virkelig en av de to testvinnerne.

Babybjørn vippestol – delt førsteplass

 • Karakter: 9/10
 • Fordeler: God vipp, behagelig sittestilling, god kvalitet, enkel å vaske, enkel å ta med, lett å ta baby inn og ut.
 • Ulemper: Litt knotete å justere sittestilling.
 • Veiledende pris: 1 549,-

Dette er en enkel og fin vippestol som også gynger i selve stolen. Den oppleves som solid og av god kvalitet. Trekket er svært enkelt å få av for å vaskes. Babyen sitter godt i stolen, og stoffet er behagelig og mykt. Babyen er festet kun med «sperre» over magen som gjør det lett å ta babyen ut og inn. Sittestilling endres med en liten hendel under stolen, og det er flere ulike innstillinger fra nesten liggende, til mer oppreist posisjon. Justeringshendelen er litt knotete, men fungerer greit. Denne vippestolen kan enkelt legges sammen med samme hendel, og stolen blir da helt flat. Samtidig er den ganske smal, og tar dermed liten plass under transport eller oppbevaring. Det er muligheter for å feste på en bøyle over stolen med leker, men denne må kjøpes separat.

 

Stokke Steps vippestol – delt førsteplass

 • Karakter: 9/10
 • Fordeler: God vipp, ingen bevegelige deler mot gulvet, behagelig sete, lav vekt, smidig/lydløs stillingsjustering, legges enkelt sammen, eget spedbarnsinnlegg.
 • Ulemper: Litt bred om man har liten plass.
 • Veiledende pris: 1399,-

Dette er en virkelig god vippestol, der vippen skjer i selve stolen, og ikke med bevegelig metall mot gulvet, slik som enkelte av de andre modellene i testen. Stolen er ferdig montert, og kvaliteten oppleves som svært god. Det er enkelt å plassere babyen i stolen, og han får selv til å sette stolen i bevegelse. Babyens sitter trygt med stropper over skuldrene og det følger med eget spedbarnsinnlegg. Sittestilling justeres lydløst og med en hånd med en liten «skrue» under stolen. En egen hendel brukes for å legge stolen sammen dersom den skal være med på tur. Stolen er relativt lett, og blir nesten helt flat, og er dermed veldig grei å ha med seg rundt. Trekket er greit å ta av for rengjøring. Det følger med en liten bøyle man kan feste på siden av stolen, der man kan henge opp en leke. Stolen er litt bredere enn en del av de andre i testet. Dette gjør at leker som er med opp i stolen stort sett blir der, og ikke ramler ned like lett som i andre stoler. Samtidig gjør dette at stolen tar mer plass i rommet.

Nuna vippestol

 • Karakter: 7,5/10
 • Fordeler: Stilig design, god opplevd kvalitet, behagelig «svinging», lett å vaske, låsbar sving.
 • Ulemper: Litt tung til å ta med rundt, litt dyr, bråkete borrelås i beltet og litt for bakoverlent for større babyer.
 • Veiledende pris 1659,-

 

Dette er en litt annen type vippestol stol. Den vipper ikke opp og ned som de andre, men svinger fra side til side. Svingebevegelsene er veldig fine og testbabyen blir veldig avslappet og rolig i den. Den må settes i gang med hånden, men  er i bevegelse en god stund når det først er gjort.

Stolen er ikke like portabel som de andre i testen. Den veier mye, og har et stativ av tykt metall, og kan ikke enkelt klappes sammen, men ser veldig stilig ut. Det er litt synd at det ikke er mulig å endre sitteposisjon. Standardstillingen er godt tilbakelent, og dette ser ut til å være en behagelig stilling for babyen, men mer upraktisk når babyen blir større og vil se mer. Stolen har et løst innlegg som enkelt kan tas ut og vaskes. Det følger ikke med noen leke til denne. Dette må kjøpes separat for noen hundre kroner, litt rart når prisen er såpass høy tenker vi. Vi skulle gjerne også vært foruem bråkete borrelås i beltet som kan vekke en sovende baby, men en stol vi totalt sett er veldig fornøyd med.

 

Chicco vippestol

 • Karakter: 7/10
 • Fordeler: Fine leker, lydløs justering av sittestilling, god kvalitet
 • Ulemper: Lekebøylen langt unna, litt dårlig vipp.
 • Veiledende pris: 1099,-

 

Chicco Hoopla Bouncer StoneDette er en stol som ser fin ut og som oppleves som den er i god kvalitet selv om den ikke når helt opp til de beste. Den har en behagelig sittepute og nyfødtinnlegg som følger med. Nyfødtnnlegget er lett å ta ut og vaske, men resten av trekket løsnes ved hjelp av borrelåser og knapper. Det er litt tungvint pga stramme stropper.Stolen har sklisikring, men gynger på gulvet, i stedet for i selve stolen, noe som trekker ned fordi det påvriker vippen. Vippingen oppleves allikevel som mer smidig enn noen av stolene med samme vippemekanisme, og testbabyen får greit bevegelse i stolen på egen hånd. Den har også to støtter som stopper vippen, og gjør at den brukes som vanlig hvilestol. Lekene som følger med er veldig fine, og faller i god smak hos testbaby. Dessverre er de litt for langt unna. Stolen har flere ulike sittestillinger, og justeringen er lydløs og enkel å bruke. Stolen kan også legges helt flat, noe som er fint når den skal med på tur.

RockOut vippestol

 • Karakter: 6,5/10
 • Fordeler: God vipp, fin lekebøyle, solid og stabil, trygge seler over skuldre.
 • Ulemper: Litt kort i ryggen, litt dålig polstring, litt hard knapp på justeringen
 • Veiledende pris: 909,-

Stolen har et morsomt og stilig design i våre øyne. Den gynger på gulvet og ikke i stolen, men her fungerer det geit ettersom skinnene under er polstret med et mykt materiale som gynger lydløst og smidig. Babyen får til å ganske greit å vippe på egenhånd. Sittestilling justeres med en knapp  på toppen. Denne kan være litt hard å trykke inn, men ellers fungerer justeringen greit. Også denne stolen virker å passe best for litt mindre babyer enn testbabyen på 5 måneder. Uten at han er spesielt lang, rekker hodet opp til metallrammen på toppen, noe som virker ubehagelig. Den har også litt dårlig polstring på metallrammen rundt stolen, da babyen flere ganger trommer armene sine rett i metallet. Stolen er relativt enkel å legge helt flat slik at man kan ta den med seg på tur. Vippestolen oppleves som solid og stabil, og den har stropper som går over skuldre i tillegg til den vanlige 3-punktsselen. Dermed sitter babyen trygt. Trekket er også enkelt å løsne slik at det kan vaskes. Det følger også med en bøyle med fine leker.

Beemo vippestol

 • Karakter: 5/10
 • Fordeler: Enkel å legge sammen, billig
 • Ulemper: Dårlig vipp, slapp bøyle til leker, sånn passe kvalitet
 • Veiledende pris: 839,- kroner,

 

Dette er en enkel vippestol i helt okey kvalitet som kommer ferdig montert og er enkel å ta i bruk. Denne stolen vipper også ved at metallbeina gynger på gulvet som også her gir en lite smidig og bråkete vipping. Stolen kan justeres i 3 ulike sitteposisjoner med en hendel under setet. Denne hendelen oppleves som litt kranglete, men fungerer greit. Stolen legges helt sammen med det samme hendelen. Trekket på stolen kan enkelt fjernes for å vaskes. Det følger med en bøyle med leker på denne stolen. Dette i seg selv er positivt, men de to lekene som henger der er litt kjedelige. I tillegg er bøylen som lekene er festet på i overkant slapp i festene, slik at babyen veldig enkelt river ned hele bøylen med armene. Prisen oppleves for hy i forhold til kvaliteten.

Carena vippestol

 • Karakter: 5/10
 • Fordeler: God vipp, billig og fine leker
 • Ulemper: Tungvint å montere/demontere, usikker på om babyen sitter trygt, ikke mulig å endre sitteposisjon, opplevd lav kvalitet.
 • Veiledende pris: 299,-

Det første som slår oss her er at stolen er litt tungvint å montere og demontere dersom man skal ha den med seg på tur. Her sitter heller ikke babyen spesielt godt, og vi har ved flere anledninger følt babyen ikke sitter så stabilt og trygt som vi øsnker oss i en vippestol. Kanskje passer den best for mindre babyer enn testbabyen på 5 måneder. Konstruksjonen oppfattes også som litt spinkel. Stoffet er heller ikke spesielt mykt og behagelig. Vi får derfor ikke et veldig godt kvalitetsinntrykk. Stolen må demonteres for å få av trekket for å vaske dette, noe som også er upraktisk. Det følger med en bøyle med leker, og disse lekene er fine. Vippingen er god i denne stolen, da stativet står stabilt på gulvet, og vippen skjer i selve stolen. Babyen får til å vippe på egen hånd. Det er dessverre ikke mulig å justere sittestillingen.

Beemo vippestol

 • Karakter: 4,5/10
 • Fordeler: Gode puter og godt stoff, egen støtte for å låse vippen, billig.
 • Ulemper: Dårlig vipp, tungvint å montere/demontere, dårlig plass til rompa, litt kjedelig uten mulighet for leker.
 • Veiledende pris: 529,-

Denne vippestolen har en vippemekanisme der selve metallskinnen i stativet gynger på gulvet. Dette oppleves umiddelbart som litt mindre behagelig og litt mindre «sømløst» enn de som vipper i selve stolen og står stabilt. Det er dette som skiller de beste stolene fra de som oppleves som mindre gode. Babyen klarer allikevel greit å få bevegelse i stolen på egenhånd, selv om vippingen oppleves som litt hakkete og bråkete, spesielt på parkettgulv. Stolen er i flere deler, og den må dermed demonteres for å få den flatpakket dersom man skal ha den med seg på tur. Dette er tungvint og upraktisk. Selve sitteposisjonen oppleves som helt grei, selv om det er litt liten plass til rumpa, slik at babyen fort kan skli litt nedover. Sittestillingen kan enkelt endres med to hendler på sidene av stolen. Setet virker mykt og behagelig, og denne stolen har i tillegg en slags hodepute som kan være fin dersom babyen skal sove. I tillegg er trekket enkelt å ta av, slik at det kan vaskes. Det følger ikke med noen leke til denne stolen, og det er heller ikke mulig å kjøpe separat. Dette en av de rimeligere stolene i testen. Dette gjenspeiles dessverre også til dels i kvaliteten.

Legg igjen en kommentar