Test av babystoler! Hvilken høystol er best i test?

Vi har testet høystoler! En babystol som gjør det mulig for barnet å sitte til bords, på høyde med alle andre. 

På oppdrag fra VG Familieklubben har vi testet 7 høystoler. Både kjente og kjære, i tillegg til nykommerne i markedet. Det er tett om plassene i toppen, men en gammel veteran er testens vinner.

Vil du lese hva andre foreldre synes om alternativene på markedet så finner du anmeldelser av høystoler HER.

Slik har vi testet

Stolene er testet hjemme hos testfamilien med en baby på 10 måneder. Alle høystolene er testet til hverdagsbruk hvorav teststolene har vært brukt ved kjøkkenbordet.

Følgende testkriterier ligger til grunn for rangering av stolene:

 • Opplevd kvalitet
 • Enkel å justere etter barnets alder
 • Høyde og komfort for barnet når det spiser
 • Ekstrautstyr som brett eller andre smarte løsninger
 • Pris

Det anbefales ikke at babyer sitter i en stol før de kan sette seg opp selv. Men, noen av stolene i testen har ekstrautstyr som gjør at de kan brukes fra babyen er nyfødt. Dette har trukket mye opp. Når babyen skal begynne å spise fast føde er han eller hun ofte for liten til å sitte selv, da er det genialt at noen av disse stolene er utviklet også med tanke på de aller minste, slik at babyen kan «sitte selv» når du gir mat.

Hvilken babystol er best i test?

 Stokke Tripp Trapp – TESTVINNER

 • Pluss: Komfortabel, kan justeres etter alder, god kvalitet, fint spisebrett, smart ekstrautstyr.
 • Minus: Noe høy pris med alt utstyr.
 • Veiledende pris: 1 849,- (uten ekstrautstyr)

Stokke Tripp Trapp er blant mange definert som klassikeren innen høystoler. Stolen har eksistert med samme design i snart 50 år! Og mange av oss har selv brukt stolen da vi var små.

Det vi liker aller best med Stokke TrippTrapp er at stolen har ekstrautstyr som gjør at stolen «vokser med barnet», og alt av ulike seter er ergonomisk utviklet for at barnet skal sitte godt og få ta del i måltidene og samtalene ved bordet.

Fra nyfødt monterer du på nyfødtsetet som er egnet til babyer opp til 9 kg. Deretter, og når babyen kan sitte selv (fra ca. 6 mnd), kan du bytte til babysetet og om du ønsker også brett, sele og pute. Deretter justeres stolen ettersom barnet vokser ved å flytte sitteplaten og fotstøtten. Dessverre er det en dyr affære om du skal ha stolen med alt ekstrautstyret, men når dette er den eneste stolen du trenger til barnet ditt i mange år fremover, er det kanskje ikke så ille allikevel?

Det er noen elementer som gjør at stolen ikke får fullpott. Primært at stolen er vanskelig å rengjøre. Havregrøt og diverse fester seg i de ulike sporene og er vanskelig å få av. Den kan heller ikke klappes sammen, og det tar litt tid å montere/demontere stolen; men heldigvis så gjøres det bare en gang,

Konklusjon: Det er lett å forstå hvorfor Stokke Tripp Trapp har holdt seg populær over så lang tid. Det er rett slett genialt at stolen vokser med barnet, slik at du kun trenger en stol fra barnet er født til han eller hun kan sitte i voksenstol.

 

 Stokke Steps

 • Pluss: God kvalitet, kan justeres etter alder, smart ekstrautstyr
 • Minus: Pris, sprekk langs spisebrettet, skrå ben og noe stor
 • Veiledende pris: 1 849,- (uten ekstrautstyr)

Stokke Steps er en relativt ny lansering fra Stokke. Høystolen oppleves å ha god kvalitet, selvom designet er ganske enkelt med en sitteplate og fotstøtte. Barnet sitter godt i stolen og liker stolen.

Denne stolen er også designet for å vokse med barnet. For de aller minste kan man montere på Stokke sin egen vippestol, og når babyen blir litt større kan man kjøpe til babysete med bøyle. Både babysete, bordplate og puter med seler til stolen er utstyr som selges separat, så dersom man har bruk for alt blir det en ganske dyr stol. Samtidig er det en stol som kan brukes lenge. Fotstøtten kan flyttes mellom fem ulike nivåer, og dette gjøres enkelt helt uten verktøy. Seteryggen i babydelen kan også enkelt flyttes et hakk bakover når barnet blir større. Hele ryggstøtten kan også fjernes. Det oppgis at stolen kan brukes fram til barnet er 10 år gammelt.

Stolen er stort sett lett å rengjøre med unntak av i skjøtet langs innsiden av bordbrettet, der det gjerne samler seg matrester. Dette er irriterende i lengden. Stolen tar litt plass og om det er litt trangt på kjøkkenet vil sannsynligvis den skrå stillingen på bena irritere deg litt ettersom at de tar stor plass og at man fort kan snuble i bena.

 

KAOS Klapp

 • Pluss: Stilig design, god opplevd kvalitet, klappes enkelt sammen, god sittekomfort
 • Minus: Svært høy pris, ikke matbrett, ikke pute, ikke seler, kan ikke justeres manuelt etter barnets alder
 • Veiledende pris: 2 999,- (uten ekstrautstyr)

Kaos Klapp er en nylig lansert høystol fra et annet norsk merke, KAOS. Det er uten tvil, (etter vår mening) den høystolen med det fineste designet i testen. Stolen brukes fra 6-8 måneder (når barnet kan sitte selv) og for barn opptil 7-8 år. Babyen ser ut til å sitte svært godt og trygt i den pga. avrundede kanter og passende høyde på bøyle.

Stolen kommer ferdig montert, og babybøylen, som er ekstrautstyr, monteres enkelt i et eget spor i ryggen. Utover det får du ikke kjøpt noe ekstrautstyr som gjør at stolen kan brukes for mindre barn, det trekker scoren ned. Det finnes heller ikke matbrett eller seler til denne stolen (produsent oppgir at dette vil bli lansert senere). Ettersom stolen er dyp føler vi at babyens sitter trygt og godt, men om du har en utbryter trenger du likevel seler. Stolen har trappetrinn i ulike høyder som barnet kan vokse i. Fotstøtten og sitteplaten kan dermed ikke justeres i høyden utover slik trinnene er plassert.

Prisen er svært høy. Spesielt når man tar i betraktning at du trenger en annen type stol til barnet frem til han eller hun kan sitte selv.

Stolen kan klappes sammen uten å måtte løsne på noen deler eller demontere den på annen måte. Dette gir et fint ekstra pluss ettersom mange  småbarnsfamilier har nok av ting som tar plass i hjemmet. Stolen er relativt liten og nett, selv når den ikke er klappet sammen.

 Cybex Lemo

 • Pluss: Høy opplevd kvalitet, solide deler, seler, brett, justerbar ettersom barnet vokser.
 • Minus: Tung, høy pris, sprekk langs spisebrett som gjøre rengjøring vanskelig.
 • Veiledende pris: 1 699,-

Det første som slår oss er at denne stolen oppleves som svært solid, med solide og tunge komponenter og et stilig design. Hovedmaterialet i denne stolen er metall, i stedet for tre – som de fleste andre har. Sitteplaten og benstøtten kan enkelt justeres med en liten hendel på undersiden. Stolen er tung noe som gjør at den står solid og stødig om man har barn som herjer. Det er også montert små hjul under de bakre bena, slik at det er mulig å rulle den på gulvet. Disse er på et vis plassert litt bakpå, slik at den ikke står på hjulene når den står normalt.

Babysete, puter og spiserett kommer som separat tilleggsutstyr, men er ganske dyrt å kjøpe separat. Spisebrettet har en sprekk som er vanskelig å vaske ren og som blir irriterende i det daglige.

Det er mulig å montere Cybex sin egen vippestol på høystolen, slik at den kan brukes helt fra babyen er nyfødt. I babysetet, som er anbefalt fra 6 mnd., er det montert seler slik at man kan feste  babyen. Disse selene kan enkelt fjernes dersom man ikke ønsker å bruke dem.

Monteringen av babysetet er ganske «tight», så det å få det løsnet igjen etter montering er ikke helt enkelt. Det tok noen minutter og en del irritasjon.

Yngri Rollo Høystol

 • Pluss: Kan brukes som lav stol, enkel å rengjøre, har sele og matbrett, rimelig pris
 • Minus: Kan ikke justeres etter barnets alder, litt billig følelse
 • Veiledende pris: 399,-

Yngri Rollo er Barnas Hus eget merke. Dette er den rimeligste stolen i testen. Den er laget av glatt plastikk og kommer så og si ferdig montert der stolben enkelt klikkes på plass. Stolen har kun bøylesete, kommer med seler og har en maksbelastning på 15 kg. Den passer dermed fra babyen kan sitte selv til de er et par år. Fotsøtten kan justeres i to posisjoner, men utover det kan ikke stolen tilpasses spesifikt etter barnets alder.

Testbabyen ser ut til å sitte behagelig i stolen. Det følger med matbrett samt et deksel å legge på matbrettet for enkel rengjøring. Topp at dette kan vaskes i maskin. En annen positiv ting er at beina på stolen kan taes av slik av det blir en lav stol. Dette kan være fint hvis man skal sitte rundt en salongbord eller andre plasser det passer med en lavere stol. Stolen tar ikke så stor plass generelt. Dette gjør det også enkelt å ta med seg stolen på tur, da den tar liten plass i bilen.

 

Vi synes ikke den er optimal som hovedstol, men den kan være den perfekte ekstrastol eller en stol som står hos besteforeldre eller på hytta.

 

Babydan Danstolen

 • Pluss: Kan justeres etter alder, relativt  rimelig pris
 • Minus: Ikke matbrett, komplisert sele, komplisert å justere for alder, design.
 • Veiledende pris: 799,-

Dette er en høystol som minner om Stokke Tripp Trapp, men alt er noe dårligere gjennomført både med tanke på design og funksjonalitet.

Stolen kommer med bøyle for bruk fra ca. 6 måneder til 2 år. I tillegg er det montert seler for å sikre de minste. Disse selene var ikke så greie å forstå, og virket litt rotete. Når barnet blir større kan bøylen fjernes – og ved å flytte på sitteplate og fotstøtte, oppgis det at denne stolen kan brukes opp til skolealder. Stolen har mange hull på utsiden av stolen for innstilling av sitteplate/benstøtte. Denne justeringen er allikevel noe tungvint da alle skruer på sidene må ut for å flytte på platene. Puter til stolen kan kjøpes separat, disse hadde vi ikke tilgjengelig i testen. Det finnes ikke noe bord til stolen som vi synes er negativt. Stolen har en god pris og fungerer ellers fint.

 

IKEA Blåmes

 • Pluss: Fint spisebrett som er enkelt å rengjøre, stilig design, god kvalitet, lav pris.
 • Minus: Lav opplevd komfort, tar stor plass.
 • Veiledende pris: 599,-

IKEA Blåmes er en ganske stilig høystol fra IKEA, i solid konstruksjon i treverk. Oppgitt aldersspenn for denne stolen er fra babyen kan sitte selv og til barnet er 3 år (15 kg).

Den oppleves som noe for romslig for en baby på 10 måneder og passer nok bedre til større barn. Vi måtte legge en egen pute i bunn av stolen for uten ryggpute blir stolen hard mot bakhode til babyen, ettersom stolen er høy i ryggen.

Positivt med justerbare seler slik at man kan sikre de minste. Stolen har også et medfølgende stort rundt spisebrett, som er enkelt å rengjøre for det er ingen kriker og kroker. Stolen er ganske stor og tung, og tar en del plass. Den kan ikke klappes sammen. Vi synes heller ikke at babyen ser ut til å sitte spesielt behagelig, med en skrå treplate som rygg. Sumsummarum opplever vi at stolen ikke leverer opp til forventningene vi har til en høystol.

 

*Testen ble oppdatert april 2019*

Legg igjen en kommentar