Hvilken bæresele bør du kjøpe? Vi har kåret best i test!

Vi har testet syv bæreseler og kåret best i test 2018. Her kan du lese om dem alle sammen.

Bildet er lånt av Ergobaby

En bæresele (eller bæresjal) er til stor hjelp i babyhverdagen. For er det en ting som er sikkert, så er det at det blir mye bæring. Med en bæresele vil du ha hendene fri til å gjøre andre ting mens barnet koser seg inntil deg.

Vi har testet 7 bæreseler. Fra de mest kjente til de litt mindre kjente. Bæreselene er valgt ut fra de største babyutstyrsbutikkene og med hjelp fra Bæreglede som er eksperter på bæretøy.

Vil du lese hva andre foreldre synes om alternativene på markedet så finner du anmeldelser av bæreseler HER.

Obs. Vi er bygget forskjellig. Derfor vil en bæresele som passer en venninne kanskje ikke passe deg. Vårt beste tips er å dra i butikken og prøv noen av de som er på topp i denne testen for å finne den selen som passer deg og babyen din best.

Slik har vi testet:

 • Hvor enkel er bæreselen å ta på og av?
 • Hvor lett er det å ta nyfødt og litt større baby inn og ut av selen?
 • Hvor lett er selen å justere?
 • Kan selen brukes i flere posisjoner?
 • Hvor praktisk er selen i hverdagen? Har den for eksempel sovehette?
 • Pris?

En god bæresele skal sikre komfort for deg og at babyen sitter ergonomisk riktig.Alle selene i testen er valgt ut på bakgrunn av at de skal sikre at du bærer barnet ergonomisk riktig. Vi har ikke ekspertise til å uttale oss spesifikt om dette. I hvilken grad bæreselen sikrer en ergonomisk posisjon er derfor ikke med i testen.

Vi bruker begrepet enkle bæreseler i testen. «Enkle bæreseler» er de som er bygget på samme system med enkelt belte rundt livet og med skulderstropper, uten ekstra spenner og fester.

Ergobaby Four Position 360 – TESTVINNER

 • Karakter: 8,5 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra nyfødt (med innlegg) og til ca. 15 kg.
 • Veiledende pris: 1499,-
 • Pluss: Kan bæres i alle posisjoner, lett å justere på alle måter og god sovehette.
 • Minus: Vanskelig å få over til ryggbæring, følger ikke med nyfødtinnlegg.

Dette er en enkel bæresele, men den kan nesten alt. Den kan brukes i fire posisjoner med enkle justeringer; til bæring foran med barnet vendt innover  og utover, på siden eller på ryggen. Den er stort sett enkel å justere så man bærer riktig foruten om midjebåndet som har en upraktisk borrelås som er vanskelig å få strammet skikkelig. I tillegg bråker det ekstremt mye når man skal ta det av. Ikke veldig praktisk når mini akkurat har sovnet og du skal vippe hun/han ned i sengen og ta av bæreselen. Selen har en lur rygg/ nakkeklaff som enkelt kan justeres for å gi økt hode og ryggstøtte. Den har også sovehette som lett festes og løsnes. Sovehetten har egen lomme så den kan brettes bort. Sovehetten på denne selen og de andre i testen fungerer både som mørklegger og nakkestøtte. Det er lett å ta babyen ut og inn når du bærer foran, men ikke like lett når du skal bære bak fordi du må vippedra selen rundt på ryggen med babyen oppi- som med de andre enkle selene. Selv om denne er testvinner så husk å teste at selen passer å bære med for din kropp.

 

Ergobaby Omni 360- DELT TESTVINNER

 • Karakter: 8,5 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra nyfødt og til ca. 15 kg.
 • Veiledende pris: 1799,-
 • Pluss: Kan bæres i alle posisjoner, lett å justere på alle måter, avtagbar oppbevaring og god sovehette.
 • Minus: Dyr og vanskelig å få over til ryggbæring.

 

Dette er en litt wow versjon av Ergobaby sin bæresele sett i lys av våre testkriterier. Den kan brukes fra babyen er nyfødt uten ekstra innlegg og enkelt justeresi fire bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover og utover, på siden eller på ryggen. Den er enkel å justere så den passer bæreren og det irriterende midjebåndet fra 360 four position modellen deres er byttet ut med vanlig klips som man lett kan stramme og åpne med en hånd. Selen sin rygg/ nakkeklaff er fremdeles veldig enkel å justere og sovehetten er like bra som på den andre selen fra Ergobaby i testen. I tillegg er det enda enklere å justere sitteposisjon på denne selen og det er flere muligheter med fire forskjellige breddeinnstillinger nederst. Selen har også fått en egen avtagbar liten oppbevaringslomme som man får plass til for eksempel en bleie, lommebok og en smukk i. Selen er lett å bruke foran, men litt komplisert som den andre når du skal bære bak. Selen kommer likt med den Ergobaby 360 hovedsakelig fordi prisen trekker den ned fra en klar førsteplass. Selv om denne er testvinner så husk å teste at selen passer å bære med for din kropp.

 

Stokke MyCarrier

 • Karakter: 8 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra nyfødt til ca 3 kg.
 • Veiledende pris: 1499,-
 • Pluss: Lett å feste, mange justeringsmuligheter, og den beste å sitte i på ryggen.
 • Minus: Ulike deler for bæring foran og bak, mange fester og mangler hette.

Dette er den andre litt mer komplekse bæreselen i testen. Den kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg og utover fra deg og på ryggen. Å bytte mellom innover -og utovervendt er lett. Dette er selen med flest justeringsmuligheter. I tillegg til justering i midjen og rundt skuldrene har den ekstra justering foran ved armhulen. Alle mulighetene gjør at det tar litt mer tid å bytte mellom for eksempel mammabærer og pappabærer, men det går fort når man har gjort det noen ganger. Det er lett å få barnet inn og ut selv om, på samme måte som Babybjörn, den har flere fester som må åpnes og lukke hver gang. Festemekanismene er gode å bruke, men kan ikke måle seg med Babybjörn sine. Selen har god ekstra nakkestøtte og ryggstøtte som kan justeres etter barnets alder og behov. Vi savner sovehetten når vi bærer foran- den finnes kun på ryggstykket. Dette er den eneste selen der ryggbæring skjer med et eget ryggstykke. Dvs. at du må ta av forstykket og sette på ryggstykket om barnet skal bæres på ryggen. På den ene siden er dette veldig upraktisk dersom du liker å bytte mellom å bære foran og bak, men på den andre siden- dette er definitivt den beste av alle selene når man skal bære litt på ryggen. Barnet er lett å plassere, selen er lett å ta på med barnet i og barnet sitter så høyt at det ser over skulderen din. Dette betyr at barnet slipper å sitte med hodet sidelengs for å se noe som de må i alle de andre selene i testen. Og gjør at flere av testbabyene plutselig liker ryggbæring.

Tula Free to Grow

 • Karakter: 7,5 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra 3,2 og til ca. 20,4 kg.
 • Veiledende pris: 1599,-
 • Pluss: Lett å bruke og justere, god sovehette og smart ekstra lomme.
 • Minus: Kan ikke bæres forovervendt, vanskelig å få over til ryggbæring, kan ikke justere ryggen, ingen lomme til hetten så den kan pakkes bort.

Dette er en enkel bæresele som da også ligner på de andre i testen. Selen kjennes ut som den er av god kvalitet og kan brukes i to bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover og på ryggen. Bæreselen kan enkelt justeres i livet og både oppe og nede i skuldrene. Låsen rundt livet er lett å åpne med en hånd. Det er ganske lett å justere selen for riktig bredde for sitteposisjon for barnet, men selen har ingen justeringsmulighet for ryggen. Skulderremmene er litt bredere enn på en del av de andre selene i testen. De kan ikke krysses. Selen har sovehett som er enkel å feste og løsne, men hetten har ingen egen lomme. Den kan løsnes helt slik at den evt. kan fjernes helt når den ikke er i bruk. I tillegg har selen en veldig anonym, men supersmart lomme til bankkort, bleie og mobil på magebåndet. Som på de andre enkle selene må denne også vippedras over på ryggen for ryggbæring.

 Manduca

 • Karakter: 7,5 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra nyfødt til 20 kg.
 • Pris fra 1 199,-
 • Pluss: God pris, lett å justere, god sovehette, og lett å bruke generelt.
 • Minus: Vanskelig å få babyen over på ryggen, litt vanskelig å åpne spennen i livet. Kan ikke brukes med babyen forovervendt.

Denne bæreselen ligner på de tre andre enkle bæreselene i testen. Det betyr at den er rask og enkel og ta av og på. Selen føles hakket mer solid ut i kvaliteten enn de to foregående- uten at vi har merket noe faktisk på slitasje i testperioden. Selen kan brukes i tre bæreposisjoner; innover foran, sideveis og på ryggen. Selen kan brukes fra barnet er nyfødt fordi den har innebygd seleforminsker og et ryggpanel som enkelt kan forlenges for å gi ekstra støtte. Selen har spenne i livet som er lett å feste og justere, men som ikke kan åpnes med en hånd pga. sikkerhetssperren. Dette er litt upraktisk. Skulderstroppene kan brukes som rette eller krysses på ryggen bak og de kan justeres både ovenfra og nedenifra. Selen har sovehette som lett rulles sammen i egen lomme foran og som er enkel å både feste og løsne. Det er enkelt og greit å få baby inn og ut av selen når den brukes foran. Når denne selen skal brukes på rygg kreves det også her teknikk og trening for å vippedra selen over. Selens ryggforlenger kan brukes for ekstra ryggstøtte når barnet vokser.

 

Babybjörn Baby Carrier One

 • Karakter: 7 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra nyfødt til ca. 15 kg.
 • Veiledende pris: 1649,-
 • Pluss: Veldig lett å åpne og lukke festestystem, lett å bytte mellom rygg- og magebæring.
 • Minus: Litt dyr, avstand til babyen pga. ekstra stofflag, klønete feste på magebeltet, mange fester som skal åpnes og lukkes hver gang og mangler hette.

Dette er en lett og fin bæresele som er enkel å ta på og å justere. Den kan brukes i tre bæreposisjoner med enkle justeringer; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Selen skiller seg ut fra alle de andre i testen fordi man fester selen på seg selv før man tar i babyen. Dette gjør man ved å ta den over hodet som en genser. Litt mer styr enn med de enkle selene, men enkelt nok. Det eneste som er litt ekstra kløn er spennen i livet som er et slags hempefeste som må treffe riktig inn i den andre delen for å feste. Det blir lettere med trening, men er styrete når man er stresset og har dårlig tid med en baby som gråter. Babyen festes så i et slags eksternt stykke foran. Dette er en fordel når man skal flytte babyen over på ryggen fordi babyen sitter trygt og fast, men definitivt en ulempe når man skal bære de aller minste. Det ekstra tøystykket tar vekk mye av nærheten til babyen. Ikke så farlig når babyen er stor, men negativt og unødvendig når babyen er liten og vil være nærmest mulig. Når det er sagt så er det lett å få liten og stor baby inn og ut av selen. Det er litt mange fester som skal åpnes og lukkes hver gang, men festesytemet til Babybjörn er heldigvis fantastisk enkelt. Det er definitivt det enkleste å åpne og lukke av alle vi har prøvd. Bæreselen er lett å justere og kan enkelt tilpasses til nyfødt baby og forlenges i ryggen ved behov. Selve mekanismen for å forlenge eller brette ned ryggen når babyen skal sitte forovervendt er litt klønete og kan fort bli et irritasjonsmoment om man snur babyen ofte. Vi savner også sovehette som gjør det mørkt og lunt for de mest nysgjerrige små når de skal sove eller slappe av i selen.

Angelpack bæresele

 • Karakter: 6 av 10
 • Anbefalt vekt: fra 4,5 kg til ca.18 kg.
 • Veiledende pris: 1399,-
 • Pluss: Raskt og enkelt å få baby inn og ut og sele av og på.
 • Minus: Få tilpasningsmuligheter, litt vanskelig å justere, vanskelig å få over på ryggen og kan ikke brukes forovervendt.

Dette er også en av de enkle selene i testen. Den kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Det trengs ingen nødvendige justeringer for å endre bærestilling på selve selen. Bæreselen festes rundt livet før du tar på de to skulderremmene samtidig som med babyen. Den er veldig enkel og grei å ta av og på fort og ikke minst mange ganger om dagen. Selen kan tilpasses rundt livet og i skuldrene og skulderremmene kan krysses for tettere bæring. Den er ikke veldig lett å tilpasse, dvs. man må hale og dra litt for å stramme rundt skuldrene. Låsen rundt livet er også noe hard å få opp, men den har ingen komplisert sikkerhetsperre. Selen gir god støtte for de minste. For å bære på ryggen må du også på denne vippedra selen over på ryggen. Selen har sovehette som er litt vond å både feste og løsne, men den kan rulles sammen i egen lomme. Selen har også nakkeklaff som lett kan brettes ned og opp for ekstra støtte ettersom barnet vokser.

Cybex Maira Click

 • Karakter: 6 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra 3,5 kg til 15 kg
 • Veiledende pris: 1599,-
 • Pluss: Generelt enkel å bruke, lur sikkerhetssperre på midjebelte, sovehette.
 • Minus: Få justeringsmuligheter når baret vokser, stiv og knitrende midjedel, stoffet trekker til seg støv, litt dyr.

Dette er en enkel sele som kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran med barnet vendt innover mot deg, på siden eller på ryggen. Den er lett å ta på og kan stilles inn både rundt livet og øverst og nederst på skulderselene. Ryggselene kan brukes krysset eller rett. Midjedelene er ganske stor, litt stiv og knitrer veldig pga. av ett eller annet i fyllet. Borrelåsen er der for å enkelt kunne justere bredden på babyens sittestilling for de ulike bæreposisjonene. Det er enkelt å greit å gjøre denne justeringen. Midjebeltet er lett å åpne med en hånd fordi sikkerhetssperren lett åpnes ved et enkelt dytt. Selen har sovehette som er lett å justere, feste og løsne, men den har ingen lomme så den må brettes ned bak ryggen på babyen. Ikke helt ideelt. Det er lett å ta babyen inn og ut foran, men igjen vanskelig å vippedra babyen over på ryggen uten god trening eller noe mykt under som kan ta i mot babyen om den faller ut. Selen har ingen forlengingsmulighet i ryggpanelet og det sorte stoffet suger til seg alt støv den kommer over. Litt upraktisk ettersom selen fort slenger rundt litt her og der.

Lenny Lamb Lennyup

 • Karakter: 5 av 10
 • Anbefalt vekt: Fra 4 mnd til maks 20 kg
 • Veiledende pris: 899,-
 • Pluss: God pris og lett å ta av og på.
 • Minus: Kan ikke brukes forovervendt, litt utfordrende å få over til rygg, hard spenne rundt livet.

Lenny Lamb er en av de enkle typene seler. Du fester den rundt midjen og tar på skulderstroppene med babyen på plass. Den kan brukes i tre bæreposisjoner; til bæring foran innovervendt, på siden og på ryggen. Det trengs ingen nødvendige justeringer for å endre bærestilling på selve selen. Dette er definitivt bæreselen med mest polstring på skulderstroppene. Selen er lett å justere både i livet og to steder på skulderstroppene. Festet i midjen har sikkerhetsperre og kan derfor ikke løsnes med en hånd. Den er også hard å løsne med to hender. Dette er litt irriterende ettersom man ikke alltid har to hender tilgjengelig. Selen har sovehette som er lett å feste, men litt vond å løsne. Det finnes heller ingen lomme til hettens så den blir hengende å slenge. Spesielt om man slipper bæreselen ned fordi man skal gjøre noe først- som man ofte skal. Det er lett å få babyen inn og ut når man bærer foran, men selen må vippedras over på ryggen med babyen i for ryggbæring. Dette krever trening. Selen har ingen ekstra forlenging eller støtte for nakke rygg og er ikke anbefalt å bruke før over 4 måneder.

One thought on “Hvilken bæresele bør du kjøpe? Vi har kåret best i test!

Legg igjen en kommentar