Det er ikke bare stor prisforskjell, men også stor kvalitetsforskjell på babycallene på markedet. Og den dyreste er ikke den beste.
En babycall er et must for de fleste babyforeldre slik at man kan følge med på babyen når den ligger og sover. Vi har testet 7 av de mest solgte babycallene uten kamera: Philips Avent SDC580, Padwico 835, NUK Easy Control 200, Philips Avent SDC506, Capidi og Padwico 850. De er testet av en mamma og en pappa med en baby som lager helt vanlig mye lyd. Vil du lese hva andre foreldre synes om alternativene på markedet så finner du anmeldelser av babycalls HER.
Babycallene er testet etter følgende testkriterier:
- Rekkevidde
- Lydkvalitet
- Batterilevetid
- Display
- Praktisk i bruk (passer den på rommet og i vognen?)
- Ekstraeffekter som nattlys, musikk, vibrasjon osv.
Babycallene er testet ute og inne, hjemme og på besøk. Babycallen er først og fremst testet i et forholdsvis lite hus på 95 kvm på ett plan. Derfor har vi tatt oss en liten rundtur med babycallene både ut bortover veien, ned i kjelleren og opp på loftet for å teste hvordan signalene takler både vegger og lengre avstand. I tillegg har vi glemt babycallen ute en natt og mistet den i gulvet et par ganger for det skjer garantert i ammetåka. Alle babycallene, testet ute i minus 6 grader. Det er ikke bare stor prisforskjell men også stor kvalitetsforskjell på babycallene på markedet. Det er en babycall som troner av med seieren.
Neonate BC 6500D babycall
- Pluss: God batterikapasitet, lang rekkevidde og god funksjonalitet generelt.
- Minus: Mangler vuggesanger, står litt dårlig alene og litt dyrere (men det er det kanskje verdt).
- Veiledende pris: 1499,-
- Oppsummert: Dette er en babycall der nesten alt er tenkt på og som leverer på det en babycall skal og bør levere på. Vi ser ingen annen grunn enn pris til at man ikke skal velge denne babycallen. En stor favoritt.
Ved første øyekast var ikke dette en Babycall som appellerte veldig til oss, men når vi får prøvd den så blir den raskt en soleklar favoritt. Foreldredelen og babydelen er like stor og passer perfekt både i hånden, lomma, på kommoden på soverommet og på vogna. Lyden er topp og dette er definitivt også en av de babycallene som har lengst rekkevidde og best batteritid. Batteritiden er oppgitt til ca 90 timer stand by og det merker vi for den holder i flere dager før vi må lade. Og når den må lades så lades den på 2-3 timer. Rekkevidden er oppgitt til opptil 800 meter og den er sammen med Padwico 850, den som klarer seg best i testen. Av ekstrafunksjoner så har den temperaturindikator, toveiskommunikasjon, vibrasjon og temperaturalarm. Det er lett å lese av hvor mye batteri som er igjen på både foreldredelen og på babydelen og å følge med på temperaturen via temperaturindikatoren på skjermen. Det virker heller ikke som ytelsen på batteriet går ned nevneverdig av at den brukes ute om vinteren, noe som er et pluss i vårt kalde kalde land. Når babyen lager lyd lyser hele displayet svakt oransje som gjør det lett å oppdage selv når lyden er satt til lavt og TVen er på fult eller i middagsselskap. Som de fleste andre babycaller så kan man snakke til babyen, men dette har vi ikke brukt noe særlig. Foreldrenheten har en snor, som gjør at den kan bæres rundt armen eller halsen eller du kan feste den på beltefestet om du ønsker det. Vi liker godt at man skrur av og på babycallen med en knapp som man lett finner frem til i mørket, at nattlyset ikke er for sterkt og at foreldredelen ikke lager masse slitsomme lyder når man gjør menyvalgene. Og ikke minst at man kan koble flere enheter på foreldredelen om man for eksempel har to eller tre barn. Babycallen har ikke vuggesanger, men det er heller ikke et stort savn. Den er også litt vanskelig å få til å stå alene uten ladefoten sin. Begge enhetene har oppladbare batterier og den har tålt både en natt ute og å bli mistet i gulvet. Litt fukt har den måttet gjennomgå også ettersom det har regnet litt på den når den har vært i bruk ute. Dette har også gått fint uten at vi kan love at den tåler et bad. Neonate omtaler seg selv som den babycallen i markedet som har lavest stråling.
Padwico 850 babycall
- Pluss: God rekkevidde og lyd
- Minus: Plagsom lyd, litt uoversiktlig display og manglende festeanordning
- Veiledende pris: 1198,-
- Oppsummert: Alt i alt en ganske god babycall som kan anbefales om man ser bort i fra noen småting.
Dette er en litt høyere og slankere babycall enn de andre i testen. Den ser også mest fancy ut ettersom displayet på en måte sklir inn i overflaten og med digitalt rødt lys. Heldigvis har den enkle knapper på siden så den er lett å bruke. Det er tydelig og lett å se hvor mye babyen gråter med de røde lysene på displayet, men vi synes det er rart at de bruker stor plass og rare ord for å indikere mottaker og sender. For oss er det vanskelig å huske hva som er hva. Rekkevidden på denne er oppgitt til inntil 500 meter som er dårligere enn både den andre fra Padwico, Neonate og Capidi, men i test oppleves den som vel så sterk som Neonate. Og den har definitivt best helhetlig kontakt når vi begynner å komme et godt stykke fra huset. Dvs. vi hører hva som skjer inne klart og tydelig uten avbrytelser. Den er tydelig med både lyd- og lyssignal når vi mister kontakten med babyenheten. Av ekstrafunksjoner så har den temperaturindikator, toveiskommunikasjon og vibrasjon, men ikke temperaturalarm. Ikke noe stort savn her i Norge, men kanskje hvis man er på ferie i varmere strøk. Den har heller ikke vuggesanger, men et gult og fint nattlys. Det mest irriterende med denne babycallen er de litt for intense høye lydene den har ved innstilling. Spesielt når man endrer volum på babyenheten som er relativt upraktisk når babyen sover. Den er ikke så enkel å ta med seg rundt ettersom den verken har snor eller belteklipps, men den går til nøds i bukselommen ettersom den er smal. Babyenheten har en bittebitte liten klips som duger til veldig lite så den er ikke kjempe lett å feste på for eksempel vognen. Det står ikke oppgitt hvor lang batterikapasiteten på denne er noe sted, men den virker som den holder en stund uten at vi har rukket å få talt timene. Den tålte også fint å bli glemt ute en kveld og å bli mistet i bakken. Også denne skal ha lav stråling og en spesialfunksjon som senker strålingen når babyenheten og foreldreenheten er i nærheten av hverandre.
Capidi babycall
- Pluss: Enkel å bruke, god batteritid og rekkevidde.
- Minus: Utydelig tilkobling og lite ekstra funksjonaliteter
- Veiledende pris: 1198,-
- Oppsummert: En liten og fin babycall som egentlig gjør jobben sin godt, men det trekker mye ned at vi ikke kan føle oss trygge på at den har kontakt med babyenheten hele tiden.
Dette er en liten og enkel babycall som er laget av Padwico. Den har super batteritid som er oppgitt til 109 timer stand-by og det merkes for den varer og varer. Og når den er tom så lader den opp fult på ca. 4 timer. Babycallen har ikke display og få knapper som gjør at den har null ekstrafunksjoner som toveiskommunikasjon, temperaturmåler osv. Man kan sjekke hvor mye batteri som er igjen ved å holde en av knappene inne. Så de har definitivt gjort maks ut av det å ikke ha display. Det positive med lite ekstraeffekter er at den den er veldig enkel i bruk, på den negative siden savner vi fort noen ting, spesielt temperaturmåler. Savnet av temperatur og fuktighetsmåler kan løses ved å kjøpe til en liten eksternskjerm som da viser disse tingene, men det koster så mye som 699,- som vi synes er i dyreste laget. Nattlampe kan forøvrig også kjøpes som ekstratilbehør. Rekkevidden på babycallen er veldig bra, opp mot 800 meter. Dette merker vi også når vi tester for den er en av de som holder lengst når vi beveger oss vekk fra huset. Men, den signaliserer alt for dårlig at den mister kontakt med babyenheten. Ikke et stort problem om du alltid er nære, men med stort hus eller avstander pga. av andre ting så er det et stort minus. Er det noe som er viktig så er det å ha kontakt med babyeneheten eller vite at man ikke har det. Dette er også den eneste babycallen som gir skikkelig kraftig feedbacken om du holder de to enhetene ved siden av hverandre. Ikke noe stort problem, men litt irriterende når du står med begge i hendene og slår de på samtidig. Lyden på babycallen er god og det er lett å stille inn sensitiviteten. Babygråt vises med en lysstripe som beveger seg. Det er tydelig og fint og vil man ha mer futt kan man også sette på vibrasjon.Babycallen har oppladbart batteri og kan lades både i stikkontakt og via usb. Foreldredelene kan festes med belteklypen eller bæres rundt halsen. Den tåler kulden godt og virker fremdeles når vi glemmer den ute og mister den i bakken. Capidi oppgir selv at dette er en av de babycallene som har lavest stråling i markedet og at den er en av de få som når både EUS og tyske Blue Angels regler for stråling hos babycaller. Dette er også den første babycallen vi ser som prøver å følge litt trender med tanke på design og fargevalg. Du kan til og med bytte ut forsiden med ulike bilder.
Padwico 835 babycall
- Pluss: God batteritid, liten og hendig.
- Minus: Litt treg på å slå ut på lyd fra babyen, irriterende knapp og savner display
- Veiledende pris: 1000,-
- Oppummert: En liten og hendig babycall, men vi liker ikke at det tar tid før den slår inn på gråt og den leverer ikke godt nok på funkjonaliteten.
Dette er en søt og hendig liten babycall fra svenske Padwico som vi ikke kjente noe særlig til fra før testen. Den har ikke display, men lysstripe som signaliserer babygråt slik som Philips Avent og Capidi. Den har heller ingen ekstrafunskjoner som toveiskommunikasjon, temperaturmåler osv. Heldigvis er batteritiden god. Den ligger på ca 85 timer i stand by tid så tredje beste av de vi har testet her. Samme rangering får den for rekkevidde som skal ligge opp mot 600 meter uten forstyrrelse av vegger og lignende. I testen leverer den bra og på linje med for eksempel Capidi, men lyden slår ut tregt. Det skjer opptil flere ganger at vi hører babyen gråte gjennom døren før babycallen slår ut selv om den er innstilt på samme sensitivitet som de andre babycallene. Vi liker godt at den har av og på knapp på siden som lett kan skrus av, men vi liker ikke rullehjulet som bestemmer foreldreenhetens lydnivå. Det er umulig å se hva den står innstilt på så du må rulle deg frem eller tilbake for å vite hvilket nivå du har valgt. Rullen er heller ikke spesielt god for verken små eller store hender.Heldigvis stilles babyenhetens sensitivitet inn med knapp på siden så der slipper vi problemet. Den har verken mer eller mindre irriterende signapipelyder enn noen av de andre og blinker og piper tydelig om batteriet blir svakt eller om linken mellom enhetene brytes. Beltefeste på begge enheter gjør den lett å feste på buksa/ vognen, men den kan ikke henge rundt halsen. Det ser også ut som babycallen tålte å bli glemt en natt og den fungerer fint ute i minus 6 selv om det står at den i utgangspunktet fungerer mellom 0 og 40 grader. Den fungerer også etter fall i gulvet. Padwico oppgir selv lav stråling og babycallen skal ha en spesialfunksjon som senker strålingen når babyenheten og foreldreenheten er i nærheten av hverandre.
Philips Avent SDC580 babycall med stjernehimmel
- Pluss: Solid og god lyd
- Minus: Liten batterikapasitet, manglende funksjonalitet, dyr og dårlig gjennomført stjernehimmel.
- Veiledende pris: 1700,-
- Oppsummert: Dette er en ok, men solid babycall som er enkel å bruke. Prisen står ikke til funksjonaliteten og den fungerer ikke optimalt i hverdagen.
Denne babycallen er en litt mer avansert versjon enn den andre vi har testet her fra Philips. Den viktigste forskjellen er at den har display slik at man kan følge med på batteri, klokke og luftfuktighet- som riktignok ikke er så relevant i Norge. Merkelig nok kan man ikke lese av temperaturen i rommet. Du kan stille den inn så du får beskjed om temperaturen går under eller over det du ønsker, men du kan ikke se hva temperaturen er selv om den har display. Lyset på displayet kan dempes om kvelden- perfekt når den er med på nattbordet. Det er lett å se at babyen gråter med de grønne lysene som lyser avhengig av babyens styrke på gråt. Og den vibrere om man ønsker det. Lyden mellom rommene er klar og fin og vi synes det er topp at vi kan styre musikk, nattlys og stjernehimmel fra foreldreenheten. Når det er sagt så gledet vi oss veldig til å prøve stjernehimmelen. En kjempe god idé som dessverre er dårlig gjennomført. I stedet for at stjernene beveger seg kontinuerlig så bytter de mønster jevnlig. Det vil si fra ett bilde til et annet som et gammeldags lysbildeshow. På grunn av lite bevegelse mister denne babyen interessen raskt. Han på 4 derimot synes det er fint å ligge å se på, men han er ikke helt i målgruppen. Babycallen har rolig og behagelig innstillingslyder og en slags liten truddelutt når den ikke får kontakt og når man slår den av. Litt hyggelig og litt irriterende. Den piper når den ikke har mer batteri. Veldig intenst, men så er det jo også en viktig informasjon å få med seg. Som med Philips sin SDC506 så er også babyenheten på denne stor og klumpete og vanskelig å bruke utenfor barnerommet. Batterikapasiteten er dessverre heller ikke noe bedre og babycallen gikk nesten ut av vinduet da den tidlig på morgenen begynte å pipe fordi den var tom for batteri-den viste fult tidligere på kvelden. Rekkevidden er beskjedne 330 meter ute og 50 meter inne, men den leverer overraskende bra i test og holder en stabil og god linje både på loft og i kjeller samt ut på tur langs veien. Den er også tydelig med lyssignal og lyd når den mister kontakten med babyenehet. For å slå av og på enhetene må man holde inn av og på knappen i x antall sekunder. Dette er et stort irritasjonsmoment spesielt på babyenheten fordi vi aldri helt treffer på riktig trykklengde som gjør at den ikke vil slå seg av. Knappen er heller ikke kjempe enkel å treffe i mørket. Det er stort pluss at man kan be babyenheten finne foreldrenheten om man har lagt den et lurt sted. Vi skulle gjerne hatt samme mulighet andre veien også. Foreldrenheten kan bæres rundt halsen eller armen med snor. Babycallen overlevde både en natt ute og et dunk i gulvet.
Philips Avent SDC506 babycall
- Pluss: Solid, enkel og god lyd
- Minus: Klumpete og upraktisk babydel som sluker batteri i tillegg til lav sensitivtet på babygråt.
- Veiledende pris: 999,-
- Oppsummert: Dette er en helt ok babycall som mangler en del for å fungere optimalt.
Dette er absolutt et kvalitetsprodukt og en av babycallene som har vært med på flest uplanlagte ”overlev alene ute” hendelser ettersom den har blitt glemt ute alt for mange ganger. Det har den tålt fint. Den har god lyd, men er til tider litt treg på å signalisere at babyen gråter. Den er faktisk en av de tregeste i testen. Når den først viser barnets gråt viser den styrken med klare og tydelige grønne lys som ofte er litt for beskjedne i forhold til reell barnegråt. Foreldredelen er lett å bære med seg, men babydelen stor, klumpete og upraktisk. Den fungerer fint om den bare skal stå på barnerommet, men den er veldig vanskelig å plassere i vognen og andre kreative steder. Den kan selvfølgelig legges under vognen, men det gir litt dårlig lyd på de minste barna og den er alt for stor å legge i selve vognbaggen. Batteritiden på denne er heller ikke noe å skryte av. 24 timer er fint i teorien, men det er utrolig irriterende å måtte lade nesten hver dag- eller bytte batterier. Fordelen med den er at man kan bruke begge enhetene på batteri og strøm, men på babyenheten kan man ikke bruke oppladbare batterier. Som i praksis betyr at du må bruke en formue på batterier om du skal bruke babycallen uten strømtilkobling. Vi fikk nemlig følelsen av at den sluker vanlige batterier. Nattlyset er en hyggelig måne og vuggesangene er klassiske, men lydkvaliteten på sangene er ingen fest. Det bryr kanskje ikke babyen seg så mye om så det trekker ikke masse ned. Dette er en babycall uten display som gjør at du ikke kan følge med på temperatur eller batteri. Det kommer derfor litt fort på når batteriet plutselig er tomt. Heldigvis lager den ikke de verste pipelydene når den søker eller er tom for batteri. Du unngår ikke å få med deg hva som skjer, men du ønsker heller ikke å kaste den ut av vinduet i irritasjon. Den varsler med både lyd og lys om du er utenfor rekkevidde, men har ikke vibrasjonsmuligheter. Rekkevidden er oppgitt til 330 meter ute og 50 meter inne som vi opplever at er nok, men siden den reagerer litt sent på lyd blir hele opplevelsen litt halvveis. Den er tydelig med lyd og lys når den mister kontakt med babyenheten. Det er topp med energisparende økofunksjon og at man kan be babyenheten finne foreldrenheten. Foreldrenheten kan bæres rundt halsen eller armen med snor.
NUK Easy Control 200 babycall
- Pluss: Klar og tydelig lyd
- Minus: Dårlig funksjonalitet generelt
- Veiledende pris: 799,-
- Oppsummert: Selv om denne babycallen tåler en natt ute, et fall i gulvet og leverer lyd fra ett rom til et annet så er den absolutt ikke en favoritt eller noe som kan betegnes som et fornuftig kjøp.
Dette er en søt og liten babycall som gjør akkurat de enkleste tingene en babycall bør kunne. Den ser og føles litt billig ut og selv om den er en av de billigste i testen så er den ikke så billig at det bør synes. Oppstarten med babycallen er noe klønete ettersom batteriene er vanskelig å få på plass før vi skjønner at vi kan ta av beltefeste bak. Når batteriene omsider er på plass er resten veldig enkelt. Antageligvis fordi det kun er tre knapper å trykke på på foreldrenheten. Av/ på og mer/ mindre lyd. Det vil si at denne verken har temperaturmåler, toveiskommunikasjon eller andre effekter. Vi synes det er irriterende at man må holde knappen nede i henholdsvis 3 og 5 sekunder for å slå den av og på. Når det er sagt så sender den lyd fra ett rom til et fint. Lyden er tydelig og klar, men pipet som kommer når man skal justere lyden kan vekke en hel liten landsby. Det samme er tilfelle om den søker etter babyenheten eller holde på å gå tom for batteri. Rekkevidden er oppgitt til kun 200 meter. Den er definitivt den med kortest rekkevidde av de vi tester men vi synes den klarer seg overraskende bra i testen så vi opplever ikke dette som et stort problem. Så lenge du ikke har kjempehus eller skal en tur ut med hunden. Den melder også tydelig i fra med lyd og lys når den mangler tilkobling. Hvis babyen gråter indikeres dette med et lite lys som blinker sakte eller fort avhengig av støynivået. Lyset er veldig lite og gir ikke en god nok oppmerksomhetseffekt om det ikke står rett foran deg hele tiden. Det er generelt mye som skal indikeres med to små lys som blinker i ulik hastighet for ulike ting på denne babycallen. Både manglende batteri, avstand, lyd osv… Dette blir litt for uoversiktlig for en litt treg og alt for trøtt mammahjerne. En siste ting i rekken av irriterende og upraktiske ting med denne babycallen er at babydelen må være koblet til strøm. Dvs. at du ikke kan bruke den i vognen og at du er avhengig av en stikkontakt i nærheten. Og at du må trekke den ut av stikkontakten om du ønsker at den skal være helt av om natten.
Før var det mye snakk om at andre signaler kunne koble seg på Babycaller, men nå er så og si alle babycaller digitale og private så dette er ikke noe du trenger å bekymre deg nevneverdig for. En annen ting er stråling. Det er mange som mener mye og de lærde strides. Stråling er derfor ikke et testkriteriet, men vi kommenterer det der leverandøren selv oppgir spesielt lave målinger.
[…] Vi har tidligere testet babycalls uten kamera, les testen HER. […]
[…] Vi har tidligere gjort to store tester av babycaller for VG Familieklubben, både med og uten kamera. Testen av babycall med kamera finner du HER, og vanlig babycall finner du HER. […]